7.10.13

Maailma on kylmä paikka ja moni on liian kaukana kotoa

Ihmiskauppaa on kaikkialla maailmassa, sanoo nuori nainen vakavana. Nainen kuuluu ihmiskaupanvastaisiin verkostoihin, jotka pyrkivät parhaansa mukaan estämään ihmisten joutumista orjuuteen.
Omat silmäni avautuivat, kun sain työssäni eräältä kokeneelta lähetystyöntekijältä kirjoituksen, jossa hän kertoo nuoren naisen tarinan sen vaiheen, josta matka pimeään on alussa. Matkalle lähtijä on luottavainen, lukutaidoton, kaunis ja köyhä eikä hän usko varoituksen sanoja.

Ja loppupää matkalle on vaikkapa tässä Mongoliasta etelään johtavalla kauppareitillä, joka vie pimeyteen.

Itselleni merkittävä esikuva tässä on ollut 1900-luvun alkupuolella vaikuttanut Tyyne Niemi, joka Evankeliumiyhdistyksen lähetyssaarnaajana teki Japanissa hyvää prostitutoitujen hyväksi. Tässäpä olisi suuntaa; tosin voi olla aika kovat kundit äkkiä vastassa. Ihmiskauppaan on esimerkiksi Mongoliassa herätty vasta aivan viime vuosina. Langan päästä saa kiinni esimerkiksi lukemalla Trafficed Women of Mongolia -artikkelin tästä linkistä.

2 kommenttia:

mm kirjoitti...

Rajuja juttuja, kun niitä itse jollain tavalla kohtaa. Etenkin aikaisemmin tuolla meidän aikaisemmilla seuduillamme tytöillä saattoi olla kyse siitä, että jollain tavalla piti maksaa kiitollisuudenvelkaa vanhemmille eikä muuta tapaa ollut...90-luvulla alkoi tulla television tietoiskuja, joissa tätä käytäntöä torjuttiin.
Tunnen itsekin tytön, jonka isä aikoi lähettää Japaniin "töihin", muta äiti oli kääntänyt isän pään sanomalla, että tytöllä oli niin huono kielipää, ettei se pärjäisi siellä... Tyttö, myöhemmin työntekijämme, kertoi itse tuon tarinan...

KirsiM kirjoitti...

Köyhät vanhemmat joskus sulkevat silmänsä rakkaidensa kohtalolta tai ovat naivin luottavaisia. Tietämättömyys ja lukutaidon puute ovat maaperää ihmiskaupalle.