26.6.09

Sananen terassiuutisoinnista

Eilen katselin telkkariuutisia. Puuttuivat siellä asiaan, joka itseänikin on huolettanut: pienten lasten äidit istuvat terasseilla ja jopa vauvoja joutuu huostaanottoon tämän seurauksena.

Tunnen yhden, joka tietoisesti hylkäsi lapset ja valitsi pullon. Tunnen monia keskiluokkaisia kesäjuoppoja, jota ovat ajautuneet kaltevalle pinnalle. Aivan naapurustossakin on perheitä, joissa vanhemmat istuvat tiiviisti kaljoittelemassa. Lapsia käy sääliksi.

Mutta uutisesta paistoi läpi ajattelu, jonka mukaan terasseilla viihtyisivät lähinnä ne, joita lama on murjonut "kuten edellisen laman aikaan". Itse kuulin tämän niin, että kertoja uskoi, että työttömät menevät hukuttamaan surunsa pulloon. Edellisen laman aikaan vain kävi niin, että työttömien elintavat kohenivat ja terveellistyivät; epäsuotuisaa terveyskäyttäytymistä suosivat sen sijaan työnsä pitäneet. Väestötasolla kävi niin, että kun ei ollut ylimääräistä rahaa, rahaa ei pantu aiemmassa määrin alkoholiin eikä tupakkaan, vaan se käytettiin perustarpeisiin.
Kun toimittaja haastattelee vaikkapa sosiaalityöntekijää, toimittajan tulee tietää isot puitteet. Sosiaalityöntekijä tietää vain sen Vantaan tai Espoon tai minkä milloinkin kaupunginosan akuutin tilanteen sellaisena kuin se hänelle näyttäytyy. Vaarana on, että uutisointi näyttää objektiiviselta, haastatellaanhan asiantuntijoita, mutta uutisointi tosiasiassa vahvistaa yleisiin luuloihin perustuvia ennakkoluuloja.
Itse älähdin kyllä jo uutisen alkutahdeissa, kun toimittaja selitti, että pienten lasten äidit ovat ryhtyneet kaljoittelemaan. Ihmettelin kovasti, miksi edes isät eivät sitten kanna hulta jälkikasvustaan vaan altistavat perheensä huostaanottouhalle.

Influenssatilanne

Lomien aikana on hyvä muistaa ennen kaikkea käsihygienia.
Sikainfluenssatilanne on Suomessa melko vakaa tällä hetkellä. WHOn tilastosta näkyy, että Suomessa on kaikkiaan 26 tapausta.

10.6.09

Sikainfluenssa leviää

Euroopan tautikeskuksen ECDC:n 7.6. päivittämien tietojen mukaan laboratoriovarmistettuja uuden influenssa A(H1N1)-viruksen aiheuttamia tapauksia on 76 maassa yhteensä 25 643 WHO:n kaikilla muilla maantieteellisillä suuralueilla paitsi Afrikassa.

Suomen kansallinen pandemiaan varautumissuunnitelma löytyy STM:n sivuilta:Nimi on Kansallinen varautumissuunnitelma influenssapandemiaa varten.

9.6.09

Toivoa kehitysmaiden lapsille: pneumokokkirokote vähentää lasten kuolemia kehitysmaissa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uudessa tiedotteessa tuodaan toivoa kehitysmaiden lapsille: tutkimus vahvistaa, että keuhkokuumetta vastaan kehitetty rokote tehoaa. Pneumokokkirokote ehkäisee tehokkaasti vakavaa keuhkokuumetta, joka on kehitysmaiden lasten yleisin kuolinsyy. Tämä ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johtamasta laajasta tutkimuksesta, joka oli ensimmäinen pneumokokkirokotteen tehotutkimus Aasian mantereella. Se toteutettiin Filippiineillä vuosina 2000 - 2004.
Filippiinien ARIVAC-rokotetutkimukseen osallistui 12 190 lasta. Lasten iät vaihtelivat kuudesta viikosta kuuteen kuukauteen. Rokote ehkäisi viidenneksen eli 23 prosenttia alle 2-vuotiaiden lasten röntgenkuvalla todetuista keuhkokuumeista. Pelkästään kliinisin oirein todettua keuhkokuumetta rokote ei torjunut.

Tiedote vuodelta 2001.